Дарина Славчева Славова

Дарина Славчева Славова

“За мен народната песен е извор на мъдрост и сила, носеща в себе си изконните ценности.‘‘ Родена е на 25 април 1981г. в Стара Загора. На 5- годишна възраст е приета в ДЮФА „Загорче“, по-късно се изявява като солистка на Народен оркестър към Център за работа с децата. Тракийската певица Кичка Савова възпитава у нея любов към изворният фолклор и я подготвя за Музикалното училище „Филип Кутев“ в гр. Котел. По време на обучението , а и след завършването на средното си образование се явява на конкурси за народни певци, от които печели първи и призови награди. Като например: „С песните на Атанаска Тодорова“ – гр. Чирпан, „С песните на Петкана Захариева“ – гр. Стара Загора, Конкурс на името на Радка Кушлева – с. Широка лъка. „С песните на Вълкана Стоянова“ –гр. Стралджа.- От тогава датира запознанството й с Вълкана Стоянова, на която по-късно става ученичка.

От 1999 г. е част от състава на ФА „Тракия“ – гр. Пловдив, като паралелно с това завърва висше образование в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – спец. Изпълнителско изкуство –бакалавър и магистър с отличие, както и две следдипломни преквалификации. Непосредствено след завършването започва преподавателска дейност като хоноруван преподавател по Народно пеене и Педагогическа практика в Академията.
От 1999 г. датират първите й аудио записи с Оркестър за Народна музика към БНР – гр. София, които през годините наброяват повече от 50.
2006г. – осъществява първото си DVD “Тракийски песни в изпълнение на Дарина Славчева“ -12 песни от личният й репертоар, аранжирани от проф. Милчо Василев.
2011г – CD “Тракийско злато“ – 13 непопулярни тракийски песни, аранжирани от колеги от ФА „Тракия“, едана от песните „Панайот Бойка думаше“ е от репертоара на Вълкана Стоянова и Дарина Славова я записала в нейна памет.
През годините тя се изявява с различни тракийски оркестри. Пътувала е на две задгранични турнета - Франция и Швейцария с Хор „Мистерията на българските гласове“ с дир. Проф. Д-р Д. Христова.

В момента Дарина Славова е в процес на завършване на книга – сборник с издирените от мен 89 тракийски песни на български и гръцки език, които е записала през годините.

♥ видяно: пъти


галерия

Дарина Славчева Славова

галерия

Дарина Славчева Славова

галерия

Дарина Славчева Славова

видео

Дарина Славчева Славова

''Цар Мурад Мара думаше''


Популярно видео

Артисти на Фолклор ТВ

+ вижте още

Избираш ти!

+ вижте още

Нещо ново


+ вижте още

За връзка с нас