Илияна Божанова

Илияна Божанова

Илиана Божанова е родена на 9 април 1961 в гр. Гълъбово, обл. Старозагорска. Израства в среда, в която фолклора и народните традиции са на голяма почит, сред роднини-музиканти и певци. Завършва Техникум по строителство и архитектура в гр.Пловдив и това е времето, през което тя започва да танцува във Фолклорен ансамбъл „Ръченица“ гр. Пловдив, под ръководството на известния хореограф Димитър Дойчинов. Тя счита него за своя най-добър учител в хореографията. Веднага след завършване на средното си образование, Илиана завършва Националната школа за художествени ръководители на самодейни колективи в гр.Пловдив и на 20 години вече е ръководител на два детски танцови състава в с.Йоаким Груево, Пловдивско и в Дом за сираци „Роза Димитрова“ в Пловдив.
През 2004 г. завършва и висшето си образование като хореограф-педагог в Академията за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство в гр. Пловдив – степени Бакалавър и Магистър.
От 2005 г. Илиана Божанова е Танцов координатор на Международния Фолклорен Семинар Пловдив, който е едноседмичен и се провежда ежегодно през лятото под егидата на Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство – гр. Пловдив.
От 2004 г. Илиана започва работа като хореограф и художествен ръководител в Народно читалище „Виделина – 1928“ в с.Войводиново, обл.Пловдивска. Тя, със своя колега Тодор Янков – акордеонист и музикален ръководител, създават Фолклорен ансамбъл „Войводинци“.
Той включва в състава си 6 танцови групи на възраст от 4 до 45 год., Женска певческа група и Клуб за народни хора. Броя на участниците е около 120. В репертоара на ансамбъла има вече 31 танца, чиято хореография е на Илиана, а музиката е авторска на Тодор Янков, Любен Досев, Генчо Генчев, Петър Ралчев и Георги Найденов.
Историята на Ансамбъла се изписва в национални и международни фестивали и многобройни концерти.
През Март 2015 год., ЦИОФФ – България присъди званието „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН“ на Фолклорен ансамбъл „Войводинци“.
От 1995 год. Илиана Божанова пътува и преподава български народни хора и песни във фолклрните общности в САЩ, Канада, Япония, Тайван, Хонг Конг, Индонезия, Израел, Англия, Швейцария, Германия, Холандия, Италия, Норвегия и Белгия.
Благодарна е на семейството и най-близките си колеги, че й дават възможност и й помагат да бъде творец и преподавател! Това е нейната любов и житейска мисия!

♥ видяно: пъти


галерия

Илияна Божанова

галерия

Илияна Божанова

галерия

Илияна Божанова

видео

Илияна Божанова

''Ойне, Дойне''


Популярно видео

Артисти на Фолклор ТВ

+ вижте още

Избираш ти!

+ вижте още

Нещо ново


+ вижте още

За връзка с нас