Лили Цветкова

Лили Цветкова

По майчина линия Лили Цветкова е потомка на легендарния Стефан Караджа, който е бил не само хайдутин но и гласовит певец. От майка си, която е родом от Тулча, тя получава безценно наследство - много неизвестни автентични народни песни,които реализира като записи в албума си "От Добруджа та до Пирина"2011г.

Още на 6 г. е любимка на съкварталците си от кв. Хр.Ботев във Варна, които с радост очакват нейните изпълнения дори и много малка, качена на стол за да я виждат. Още на 7 г. е носител на "Екстра " награда на леката промишленост в родния ѝ град.
На 15 год. певицата вече е солистка в младежка музикална формация във Варна. Година по-късно е включена с няколко песни в сборна концертна формация на "Концертна дирекция" заедно с Йорданка Христова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев и Никола Анастасов.
През 1970 г. получава покана за работа с ансамбъла на ГУСВ - София, където след прослушване от Томи Димчев е одобрена и приета, но поради възрастта ѝ (едва 16-годишна), това се оказва невъзможно и тя продължава да работи във Варна. Преди да навърши пълнолетие, Лили получава I-ва категория за артист-изпълнител от държавна комисия. С оркестъра на брат си заминава на работа в бившата ГДР. Без да прекъсва работата си, през 1975 г. завършва с отличие специалност "Музика" на Института за културно-просветни кадри във Варна.

През 1981 г. сключва индивидуален договор за самостоятелна концентираща работа в Хамбург. Там издава и грамофонна плоча с кавъри на хитови песни заедно с музиканти на световноизвестния диригент Джеймс Ласт.
През 1984 г. се завръща в България и става солистка в театрализираната постановка "Циганска сватба" в култовото и единствено представително за онези години заведение "Цигански табор" в туристическия комплекс "Златни пясъци". През всички тези години до 1994 г. тя работи още в Одеса, Гърция, Италия. В Италия италиански продуцент възкликва впечaтлен от красивия и топъл тембър на гласа- "CHE COZA HAI NEL LA GOLA?"- бълг. превод - "КАКВО ИМАШ В ГЪРЛОТО СИ?". Тя отговаря спокойно- "Българска кръв и любов към музиката".
В репертоара си има кавъри на световни хитове от 1960-те и 1970-те год., както и руски, руско-цигански, испански, италиански канцонети и шлагери, гръцки, арабски и български народни песни.
През 2004 г. участва на фестивала "Еврофест" в Скопие с песента "Беломорски вятър", с която печели Специалната награда на 14-членното жури.[5] През 2005 г. участва на XIII фестивал "Пирин фолк Сандански" с песента "Безсъници", с която печели III награда за авторска македонска песен.
2006 г. получава първо място на фестивала "Охридски трубадури" с песента "За тебе майко"
През декември 2005 г. издава първия си албум с македонски песни "Айде, пушка пукна", а в края на 2007 г. на музикалния пазар е и вторият ѝ албум "Песни-легенди". Песента от него "Мост ми зидале" получава специалната награда на Министерството на културата на фестивала Пирин фолк - Сандански за 2007 г.
2011 г. на музикалния пазар е нейния трети самостоятелен албум "От Добруджа та до Пирина" с нечувани песни от Добруджа, една от които е песента "През 18-та година".
Участията в фестивала "Пирин фолк" са с непрекъснати успехи и награди. През 2011г песента "Ех,любов" получи наградата на БНР Благоевград. През 2012 г. песента "Сватба в гората" получи трето място на престижния фестивал.

Любовта към нашата народна песен Лили Цветкова с голям успех предава на децата от детската вокална група "Бъдничета", които за 4 години разучават и изпълняват 45 известни народни песни. С голям успех обучава деца в САЩ и тук в България! Нейните песни можете да гледате всеки ден в ефира на Фолклор ТВ!

♥ видяно: пъти


галерия

Лили Цветкова

галерия

Лили Цветкова

галерия

Лили Цветкова

видео

Лили Цветкова

'Ленче бре Душо'


Популярно видео

Артисти на Фолклор ТВ

+ вижте още

Избираш ти!

+ вижте още

Нещо ново


+ вижте още

За връзка с нас