Тодор Янков

Тодор Янков

Тодор Янков е роден на 18 февруари 1962 г. в гр. Пловдив. Израства в многолюдното семейство на известния в региона на с.Добралък, обл.Пловдивска гайдар – Васил Янков. Баща му и Родопа планина са го накарали да обърне поглед към музиката и себе си, към външна изява на планинската си същност. Минавайки през несполучливи опити с кавал и гайда, най-сетне той открива акордеона. Той му дава възможност да създава мелодия, хармония и да пее.
Средното си образование завършва в Професионално училище по сградостроителство „Пеньо Пенев“ в гр.Пловдив – специалност „Електро – обзавеждане“. Веднага след казармата, Тодор започва работа по специалността си, но никога не изоставя акордеона. Дълги години свири и пее с Хисарски народен оркестър. Има неоценимия си музикантски опит от дългите тракийски сватби и войнишки изпращания. Бил е корепетитор в ансамблите „Ръченица“, „Хебър“ и „Пълдин“ в гр. Пловдив. Това му дава нови познания в областта на народната музика и дообогатява неговия самоук и самороден талант.
От 1997 г. Тодор Янков работи като акордеонист и музикален ръководител в Народно читалище „Виделина-1928“ в с.Войводиново, обл.Пловдивска.
През 2004 г. в читалището започва работа Илиана Божанова като хореограф и художествен ръководител. Тодор и Илиана създават Фолклорен ансамбъл „Войводинци“.
Той включва в състава си 6 танцови групи на възраст от 4 до 45 год., Женска певческа група и Клуб за народни хора. Броя на участниците е около 120. В репертоара на ансамбъла има вече 31 танца, а музиката на 21 от тях е на Тодор Янков.
Историята на Ансамбъла се изписва в национални и международни фестивали и многобройни концерти.
През Март 2015 год., ЦИОФФ – България присъди званието „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН“ на Фолклорен ансамбъл „Войводинци“.
От 2007 г. Тодор Янков пътува и преподава заедно с Илиана Божанова български народни хора и песни във фолклрните общности в САЩ, Канада, Япония, Тайван, Англия, Швейцария, Германия, Холандия, Италия и Белгия.
Щастлив е със семейството и синовете си !
Благодарен е на съдбата, че може да се реализира като музикант и творец и да остави толкова красива музика след себе си!

♥ видяно: пъти


галерия

Тодор Янков

галерия

Тодор Янков

видео

Тодор Янков

''Черкезката''

видео

Тодор Янков

''Димитро, сино''


Популярно видео

Артисти на Фолклор ТВ

+ вижте още

Избираш ти!

+ вижте още

Нещо ново


+ вижте още

За връзка с нас